Høie vil avskaffe bøter og straff for besittelse og bruk. Hva med tvang?

Ruben Solvang
Ruspolitisk nettmagasin
2 min readOct 5, 2016

--

Foto: Norway UN @ Flickr

Helseministeren skifter gir og foreslår det som kan omtales som det mest progressive forslaget en norsk minister har lagt frem i ruspolitikken noen gang. Gratulerer Bent Høie! — og gratulerer til de mange som berøres av dagens repressive praksis og til de som har kjempet en lang og tung kamp mot uretten. Dette er gode nyheter for alle som ønsker seg et mer humant og inkluderende samfunn.

«I Norge har vi mange aktive og engasjerte organisasjoner for narkotikabrukere. De er uenige om mye, men én ting er de enige om: Straff og bøter mot narkotikabruk og besittelse gjør ofte mer skade enn gagn på både samfunn og den enkelte. Jeg er enig.»

– Bent Høie i Dagbladet den 5. oktober

Den gledelige helomvending etterlater allikevel ubesvarte spørsmål. Under dagens forbudspolitikk har alternative reaksjoner blitt utarbeidet, så langt med begrensede resultater. Både “frivillig” ungdomskontrakter og narkotikaprogram med domstolkontroll er ordninger som ønsker å fremstå mindre repressive, men har i praksis vesentlige innslag av både straff og tvang.

I Portugal har de fjernet tvungen rusbehandling, uavhengig av om det er en langtkommen rusmisbruker eller en nysgjerrig ungdom. En rapport fra Justisdepartementet (2011) omtaler Portugals fremgangsmåte slik:

«Nemnda har ikke adgang til å pålegge overtrederen behandling. En reaksjon kan imidlertid gjøres betinget, for eksempel med vilkår om at overtrederen samtykker til behandling eller andre passende tiltak. Selv om tvungen behandling i seg selv ikke er en mulighet, har nemnda adgang til å ilegge overtrederen møteplikt hos en institusjon.»

Vil Høie dra lærdom av denne fremgangsmåten, eller vil han la seg friste til å blande ut Portugal-modellen med tvang og kontroll?

Majoriteten av dem som ruser seg — enten det er snakk om lovlige eller ulovlige rusmidler — har et uproblematisk bruk. Et grovt anslag tilsier at 9 av 10 som ruser seg klarer seg bra. Hvordan planlegger Høie å adressere denne gruppen i sin nye ruspolitikk? Denne gruppen omtales svært sjeldent i det norske ordskiftet, og politikere har ofte problemer med å skille mellom bruk og misbruk. Tilbake til Justisdepartementets rapport fra Portugal:

«I de fleste tilfeller (rundt 83 prosent) innstilles saken av nemnda etter at overtrederens rusbruk er kartlagt og det er gitt informasjon om mulige helseskader.»

Vil helseministeren ta høyde for at de fleste som ferskes ikke har et rusproblem? Hvis det ikke blir et tydelig skille mellom bruk og misbruk, står vi i fare for at friske og fungerende mennesker fyller opp behandlingsapparatet, på bekostning av dem som trenger det mest.

Foreløpig står mange spørsmål ubesvart, men jeg mener vi bør la tvilen komme Bent Høie til gode enn så lenge. Han har tross alt lagt frem konkrete planer for å — i praksis — avkriminalisere alle rusmidler til personlig bruk, som den første sittende minister noen sinne.

--

--